Et av målene våre denne høsten var å få delta i innhøsting av vindruer i Piemonte.
På grunn av mye varme og lite fuktighet denne sommeren og høsten, ble druene ekstra tidlig modne dette året. Dette skulle vise seg å være til vår gunst. Da vi tok kontakt med Eli Anne og Frode, et norsk par som har drevet vingården Tenuta il Sogno utenfor San Marzano di Olivetti litt sør for Asti i nesten 10 år, var svaret at ja, de hadde bruk for ekstra plukkerhender. Så vi var velkomne. Årsaken var nettopp dette at høsten kom tidlig og de faste plukkerne var ikke kommet enda.
Med store forventninger forlot vi de liguriske olivenlunder til fordel for noen dager i de piemontesiske vinmarker.
Vi kom til Tenuta il Sogno (som oversatt til norsk betyr noe sånt som drømmen om en gård/landeiendom) sent søndag kveld. Innhøstingen på gården hadde da allerede pågått i 4 dager, og bl.a. var syrah og amici-druene kommet i hus. Vi skulle være med å høste barbera og nebbiolo.
For de som har plukket jordbær, poteter, tyttebær, blåbær, eller enda til multer, i norske skoger og åkrer, - ingenting kan sammenlignes med å plukke disse flotte, faste drueklasene. Bare å kjenne at de slipper grenen og legger seg ned i hånden din! Og å tenke på at disse druene skal bli til deilig drikke til fryd for ganen. Utrolig morsomt å få være med på dette! Få se og lære om hele prosessen fra vekst til pressing.
De vinmarkene vi plukket på, lå i en relativt bratt skråning rett ovenfor gården til Eli Anne og Frode. Så etter at kassene var fylt, måtte de trekkes ned til der hvor traktoren kunne klare å komme opp i bakkene. Hengeren ble fylt til randen og vinbonden selv kunne kjøre druene ned til gården for videre pressing. I time etter time svingte han den lille traktoren med opp og ned mellom vinmarkene. Etter hvert som de ble fraktet ned ble druene presset og fylt over på store ståltanker og eikefat, alt etter druetyper og lagringsalternativ.
Etter en god arbeidsøkt var det tid for lunsj – og smaking på ulike viner selvsagt. Bonden hadde funnet fram viner fra egen produksjon og fra andre vinbønder i området. Lunsjene i Italia er lange, ofte dagens viktigste måltid. Og lunsjene under innhøstingen er i så måte ikke noe unntak. Det ble et langt deilig avslappende måltid med god mat, god vin og hyggelige samtaler rundt bordet. Etter 2-3-4 timer avsluttes lunsjen med grappa! Siden vi var på en vingård, var det selvsagt gårdens egen grappa som ble smakt på..
Etter lunsjen, i stekende sol og fortsatt litt susete i hodet etter den lange og fuktige lunsjen, gikk vi på igjen og høstet det som var igjen av freisa-druer. Da var alt i hus med unntak av druer fra 2 vinmarker – og de skulle tas neste dag.
Så, tirsdag var det på’n igjen. Da skulle selve ”kronjuvelen” høstes – Barberadruer på vinstokker fra 1928. Disse druene er utgangspunktet for gårdens fineste viner, som først kommer i markedet om 5-6 år. Lengre rader enn de vi høstet på mandag, og i et dels mye brattere terreng. I motsetning til i Liguria terraserer ikke piemonteserne terrenget. Terrenget er riktig nok ikke så bratt som i Liguria, men det absolutt bratt nok i Piemontes åser. Uten terrasering blir jordene såpass bratte at man ikke kan kjøre landbruksmaskiner der, og man må derfor belage seg på menneskekraft. Så vi klatret opp bakken og gikk på med krum hals. Etter kort tid kom resten av plukkegjengen fra gårsdagen, denne gangen også supplert med en ekte Zulu-prinsesse!
Plukkingen gikk som en lek og snart var alle de flotte barbera-druene i hus. De eneste druene som nå gjensto var en mark med særdeles flotte nebbiolo-druer.
Nebbiolo er ikke hvilke som helst når det gjelder vindruer. Det er disse druene som danner utgangspunkt for både nebbioloviner (selvsagt), men også barolo og barbaresco. Og ikke nok med det, men disse vinene (i hvert fall på gården til Eli Anne og Frode) skulle bli såkalt ”pure feet” vin, dvs vin fra beintråkka druer!
Og slik gikk det til at når nebbiolo 2011 ”pure feet” fra Tenuta il Sogno kommer på polet om 5-6 år, har undertegnedes kvinnelige halvdel med egne føtter tråkket ca halvparten av vindruene! Undres om noen vil kjøpe den – utenom undertegnede selvsagt!
Tråkkegjengen 2011 på Tenuta il Sogno og Trym |
Da var innhøstingen over, og det var tid for – en enda lengre – lunsj! Hele gjengen til bords, inkl. et par ungdommer, som var hentet hjem etter skoleslutt og supersøte Trym, Anne Mette og Guros 7 år gamle sønn, som jobbet iherdig på kjøkkenet hele formiddagen for at plukke- og tråkkegjengen, inkl de eksklusive gjestene, skulle få deilig mat etter endt innsats. Vår lengste lunsj noen sinne, tror jeg trygt vi kan si, siden vi startet i ettiden og ikke var ferdig før i 18-tiden. Praten gikk rundt bordet og både mat og vin gikk ned på høykant i 5 stive klokketimer!
Til sammen ble det høstet 12.180 kilo druer fra 4 vinmarker på denne gården i år.
Et par fantastiske og minnerike dager i vinens tegn var over, og et par dager etter gikk turen tilbake til Perinaldo, hvor minnene bearbeides og kommer til å gå inn i minneboken over gode opplever for evig og alltid J.